Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju"
Gregorčičeva 8, 5222 Kobarid, Slovenija
T: +386 (0)5 38 90 167
F: +386 (0)5 38 90 168
E: info@potmiru.si

slovensko english deutsch italiano magyar
Facebook Med priljubljene

Pot po dediščini soške fronte

Trajanje projekta: od 23.6.2008 do 23.11.2009

Na Fundaciji smo uspešno kandidirali na razpisu Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma, ki ga je v sredini februarja 2008 objavila Služba vlade RS za evropske zadeve. Razpis je namenjen nevladnim organizacijam, nanj pa smo se prijavili projektom »Pot po dediščini soške fronte« na področju ohranjanje evropske kulturne dediščine.

Na Fundaciji smo želi s tem projektom nadgraditi temelje ohranjanja in vzdrževanja dediščine soške fronte, ki smo jih postavili že v preteklih letih. S konkretnimi aktivnostmi smo povečali prepoznavnost dediščine, ojačali znanja in sposobnosti vodičev za vodenje, izdali več raznolikega promocijskega materiala ter s tem še pospešili razvoj zgodovinskega turizma v Zgornjem Posočju, mladim pa omogočili nove delovne izkušnje.

S pomočjo evropskih sredstev smo izdali brezplačen vodnik po muzejih na prostem, kjer v štirih jezikih bolj natančno predstavljamo osnovne informacije o posameznem muzeju (trajanje izleta, zahtevnost, nadmorska višina, ...), sedanje stanje in zgodovinsko dogajanje. Za promocijo vodenih izletov smo izdelali več različnih letakov, zgibank in plakatov, za boljšo prepoznavnost dediščine soške fronte pa še posterje, značke in razglednice. Na področju usposabljanja smo organizirali nadaljevalni tečaj za vodiče, ki je bil sestavljen iz seminarja in treh vodenih izletov. Novembra 2008 smo zaposleni na Fundaciji odšli na strokovno ekskurzijo na Norveško, kjer smo si s pomočjo g. Haralda iz Norveškega urada za dediščino ogledali več različnih trdnjav in muzejev ter se srečali z njihovimi upravljalci in konzervatorji. Tako smo si pridobili in izmenjali znanja, ideje in izkušnje ter ugotovili, da tudi mi dobro delamo. Novost pa je bila ponudba vodenih izletov za tri ciljne skupine. Domačinom in domačim turističnim ponudnikom smo želeli dediščino soške fronte še bolj približati in jim jo predstaviti kot dodatno ponudbo v naših krajih. Naslednja pomembna ciljna skupina so naši financerji in sponzorji, ki omogočajo naše delovanje ter predstavniki medijev. Tretja ciljna skupina, ki je za nas tudi izrednega pomena, pa so šolske skupine, zato želimo priložnosti Poti miru ter spoznavanje in razumevanje dediščine soške fronte predstaviti tudi šolam širom Slovenije in drugje.

Projekt smo v  predvidenem roku uspešno pripeljali do konca. Z učinki in rezultati smo zelo zadovoljni. Uspešno smo sodelovali tudi z vmesnim organov, REC-om iz Ljubljane. Med projektom smo bili deležni tudi državne revizije, ki je kontrolirala izvajanje projekta in ga tudi pozitivno ocenila. Več o tem Programu, Skladu za NVO in Regionalnem centru za okolje, ki te programe izvaja, si lahko preberete na http://www.rec-lj.si/
 
Verjamemo, da bodo promocijske aktivnosti, vodeni ogledi za različne ciljne skupine, na novo pridobljena znanja in izkušnje ter ohranjena delovna mesta upravičila pridobljen evropski denar. V Dolino Soče bomo s pomočjo podpore Programa Finančnega mehanizma in Norveškega finančnega mehanizma pripeljali nove obiskovalce, ponudili dodatno turistično ponudbo in infrastrukturo, ohranjali spomin na dogodke, ki se ne smejo več ponoviti. 

< nazaj

 
Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Multimedija Poti miru v Posocju Informacijski center Aktualno Študijski center