Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju"
Gregorčičeva 8, 5222 Kobarid, Slovenija
T: +386 (0)5 38 90 167
F: +386 (0)5 38 90 168
E: info@potmiru.si

slovensko english deutsch italiano magyar
Facebook Med priljubljene

Pot miru – soška fronta

V letu 2010 smo s projektom Pot miru – soška fronta uspešno kandidirali na javnem razpisu Ministrstva za kulturo RS za izbor izvajalcev javnih kulturnih projektov na področju kulturne dediščine (JPR-KD-2010). Glavni namen projekta je priprava gostujoče razstave o dediščini soške fronte in Poti miru, ki vso to dediščino povezuje in jo združuje z drugimi naravnimi, kulturnimi in etnološkimi zanimivostmi v dolini Soče. Razstava z naslovom Zgodbe Soče – Po poteh prve svetovne vojne bo prvič predstavljena 17. novembra 2010 v prostorih prijavitelja v Kobaridu, ob praznovanju 10-obletnice njegovega delovanja. 26. novembra 2010 bo razstava predstavljena v italijanskem Tržiču (Monfalcone), kjer bo gostovala do 8. januarja 2011. V prihodnjem letu pa bo gostovala tudi v drugih krajih Italije in zamejstva. Z namenom čim večje promocije smo otvoritev razstave v Tržiču objavili v enem izmed najpomembnejših časopisov Furlanije-Julijske krajine Il Piccolo. Na sami otvoritvi smo predstavitev Poti miru in doline Soče nadgradili tudi z degustacijo izdelkov Mlekarne Planika.
Glavni cilj razstave je predstaviti dediščino soške fronte in povečati njeno prepoznavnost predvsem v zamejstvu, hkrati pa v dolino Soče privabiti čim več obiskovalcev, ki jih ta zgodovina zanima. Precej nepremične dediščine soške fronte je zaradi reliefnih značilnosti Posočja težko dostopnih, zato želimo z razstavo to dediščino obiskovalcem čim bolj približati. Drugi namen razstave pa je ozavestiti ljudi o pomenu varovanja kulturne in naravne dediščine.

Razstava je sestavljena iz razstavnih panojev in avdio-vizualnih predstavitev dediščine soške fronte. Razstavni panoji so sestavljeni iz dveh delov. Na prvih so predstavljeni razni fotografski motivi nepremične in premične dediščine soške fronte (muzeji na prostem, spominska obeležja, vojaške kapele, cerkvice, motivi iz zasebnih muzejskih zbirk …), pa tudi motivi druge naravne, kulturne in etnološke dediščine na Poti miru. Fotografijam so dodani kratki slogani v slovenskem in italijanskem jeziku. Z bogato bazo fotografij že razpolagamo, za potrebe te razstave pa smo pa smo izdelali še dodatne fotografije. Drugemu delu razstavnih panojev pa so podlaga črno bele arhivske fotografije, ki se prepletajo z odlomki iz dnevnikov vojakov različnih narodnosti, ki so se borili v prvi svetovni vojni.
Avdio-vizualna predstavitev sloni na 4-minutni predstavitvi Kolovrata, enega izmed šestih muzejev na prostem. Poleg filma smo z istega muzeja na prostem posneli tudi panoramsko fotografijo 360°. S pomočjo teh predstavitev se obiskovalci lahko virtualno sprehodijo po jarkih in  kavernah ter si ogledajo panoramo, ki jo ponuja razgled z muzeja na prostem. Od tam se namreč odpira zelo lep razgled na celotno območje nekdanje soške fronte od Kanina vse do Jadranskega morja. Zanimivost panorame je v tem, da se prvih 360° odvrti v barvah, naslednji krog pa v črno beli različici z označenimi imeni najpomembnejših hribov in krajev (kot na starih vojaških panoramskih posnetkih).  
V sklopu projekta smo izdelali tudi štirijezično promocijsko zgibanko z namenom dodatne predstavitve dediščine soške fronte in Poti miru. Brezplačna zgibanka bo na voljo vsem obiskovalcem razstave, prav tako pa jo po potrebujemo za promocijo v različnih Informacijskih centrih v Sloveniji in tujini, na raznih sejmih, borzah, kongresih, simpozijih.

Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

< nazaj

 
Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Multimedija Poti miru v Posocju Informacijski center Aktualno Študijski center