Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju"
Gregorčičeva 8, 5222 Kobarid, Slovenija
T: +386 (0)5 38 90 167
F: +386 (0)5 38 90 168
E: info@potmiru.si

slovensko english deutsch italiano magyar
Facebook Med priljubljene

Zgodovina povezuje

Trajanje projekta: 15.01.2011 – 15.04.2012

Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« je uspešno kandidirala na razpis Švicarski prispevek, ki ga razpisuje Švicarska država. Razpis je namenjen slovensko-švicarskim programom za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji.

Naslov projekta je Zgodovina povezuje, izvajal pa se bo 15 mesecev in bo zajemal različne aktivnosti. Predpogoj je bil, da je v projekt vključen tudi partner iz Švice. To je Društvo Stelvio-Umbrail 14/18 (Verein Stelvio-Umbrail 14-18), ki je leta 2008 odprlo sploh prvi muzej o prvi svetovni vojni v Švici. Muzej se nahaja v kraju Sta. Maria v dolini Val Müstair pod prelazom Stelvio. Dolina slovi po svoji naravni lepoti, nacionalnem parku in objektih pod Unescovo zaščito.

Vsebina projekta temelji na medsebojnem sodelovanju, obisku in izmenjavi izkušenj. V Kobaridu bo v prostorih Fundacije Poti miru postavljena razstava o dediščini soške fronte z uporabo sodobne opreme in tehnologije. Posnet bo kratek predstavitveni film Zgornjega Posočja, glasbeni CD z vojaškimi pesmimi narodov, ki so se borili na soški fronti, na muzejih na prostem bodo narejene panoramske fotografije, organizirana bo okrogla miza, kjer si bodo izkušnje izmenjali turistični akterji iz Posočja in gostje iz Švice ter druge aktivnosti.

Z uspešno izvedenim projektom se bo simbolično z mirovnim sporočilom povezala nekdanja JZ frontna linija od švicarsko-italijansko-avstrijske tromeje na severu do doline Soče na jugu. To pa je že pravo izhodišče za vzpostavitev Evropskega parka miru.


< nazaj

 
Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Multimedija Poti miru v Posocju Informacijski center Aktualno Študijski center