Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju"
Gregorčičeva 8, 5222 Kobarid, Slovenija
T: +386 (0)5 38 90 167
F: +386 (0)5 38 90 168
E: info@potmiru.si


slovensko english deutsch italiano magyar
Facebook Med priljubljene

Nazaj na zemljevid

Zgodovinska pot na Brestovcu

Zgodovinsko-didaktična pot spodbuja h kritičnemu razmišljanju o vojni, miru in življenju vojakov na fronti. Brestovca boji med vojno niso nikoli neposredno prizadeli. Na začetku je imela avstro-ogrska vojska tu opazovalnico, po šesti soški bitki pa so Italijani za primer avstrijskega približevanja zgradili strelske jarke, povezane z drugimi obrambnimi pozicijami na doberdobski planoti.
Po približno 20 min hoje prispemo do italijanskih strelskih jarkov, ki se vijejo po severovzhodnem grebenu, nato pa gremo mimo opazovalnice iz obdobja hladne vojne. Po nekaj minutah prispemo do utrjene topniške kaverne, od kjer se na obeh straneh kaverne odpira krasen pogled. Kaverna je bila zgrajena med januarjem in avgustom 1917, v njej pa je bilo nameščenih osem topov kalibra 149mm, obrnjenih proti komenskemu Krasu. Danes so v tem objektu nameščene kovinske instalacije o dogajanjih na Krasu med prvo svetovno vojno. Sledimo pa lahko tudi simbolični pripovedi avstro-ogrskega in italijanskega vojaka, ki imata vsak svoj vhod. Na vhodu italijanskega vojaka je napis La pace (Mir), na vhodu avstro-ogrskega vojaka pa napis Voliamo la pace (Hočemo mir). Gre za besede, ki so jih vojaki na Brestovcu vklesali v strelske jarke.

Dostop
Avto pustimo pri športnem igrišču v zaselku Cotiči (Còtici) in nadaljujemo pot peš po ulici Devetaki. V križišču zavijemo levo in nato po nekaj metrih desno, kjer se prične makadamska pot. Od tu naprej sledimo smerokazom za Brestovec.

GPS: Izhodiščna točka pri športnem igrišču 45.88047, 13.56193

 
Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Multimedija Poti miru v Posocju Informacijski center Aktualno Študijski center