Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju"
Gregorčičeva 8, 5222 Kobarid, Slovenija
T: +386 (0)5 38 90 167
F: +386 (0)5 38 90 168
E: info@potmiru.si


slovensko english deutsch italiano magyar
Facebook Med priljubljene

Nazaj na zemljevid

Krompirjeva jama

Naravna kraška jama je nudila zavetje okrog petstotim avstro-ogrskim vojakom v 1. svetovni vojni. Služila je tudi kot skladišče živeža, zlasti krompirja, od tod njeno ime. Jama je bila opremljena s periskopom, vodnim zbiralnikom, kuhinjo, telefonsko centralo, skladiščem streliva, poveljniško sobo in sanitarijami.

Dostop
Iz Nove Gorice: glavna cesta v smeri Miren-Komen. Peljemo se do Kostanjevice na Krasu, kjer zavijemo levo, od tod pot nadaljujemo skozi vas Novelo proti Temnici. Krompirjeva jama se nahaja na poti med Temnico in Vojščico. Avtomobile lahko parkiramo pri Turistično informacijskem centru v Temnici (stara šola)in gremo peš do jame (ca. 20 minut lahke hoje po označeni poti) ali pa se peljemo v smeri proti Vojščici ca. 1 km, parkiramo na travniku desno pri cesti in pot do jame nadaljujemo peš (ca. 5 minut hoje).

Od Sežane: glavna cesta Sežana-Komen. Peljemo se do vasi Dutovlje, kjer zavijemo levo proti Komnu. Peljemo se skozi vasi Krajna vas, Komen, Preserje, Ivanji Grad, Zagrajec, Vojščica. V Vojščici na koncu vasi v križišču zavijemo desno. Pot nadaljujemo proti Temnici. Na pol poti se nahaja Krompirjeva jama (levo). Avto lahko pustimo na travniku pri cesti in gremo peš do jame (ca. 5 minut hoje).

V jamo pelje več deset stopnic. Priporočena je pohodniška obutev. Ogled jame je možen po predhodni najavi pri Jamarskem klubu Temnica GSM: 040 207 482.

Nadmorska višina:
GPS: 45.83708, 13.67016

alt
 
Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Multimedija Poti miru v Posocju Informacijski center Aktualno Študijski center