Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju"
Gregorčičeva 8, 5222 Kobarid, Slovenija
T: +386 (0)5 38 90 167
F: +386 (0)5 38 90 168
E: info@potmiru.si


slovensko english deutsch italiano magyar
Facebook Med priljubljene

Nazaj na zemljevid

Tematski park prve svetovne vojne v Tržiču (Parco Tematico della Grande Guerra, Monfalcone)

Na vzpetinah nad Tržičem (Monfalcone) se nahaja Tematski park prve svetovne vojne, ki je urejen v treh sklopih, glede na časovne zmožnosti obiskovalcev. Vsak sklop je označen z markacijami, ki obiskovalca vodijo po parku in z informacijskimi tablami. Sklope tematskega parka povezujejo pohodne poti in gozdna cesta.

Vzpetina imenovana kota 121 ima dominantno pozicijo nad mestom in ostalimi vzpetinami. Od tu se  pogled razteza proti slovenskemu Krasu in Jadranskem morju. Avstro-ogrski položaji, ki so se nahajali  na tej vzpetini so skupaj s koto 85 več kot leto dni (med letoma 1915-1916) predstavljali nepremostljivo obrambo  italijanskim enotam.

Sistem jarkov z množico mitraljeških položajev in zatočišč v obliki kavern so zgradile italijanske enote v več fazah na že obstoječih avstro-ogrskih obrambnih položajih. Od avgusta 1916 so ti položaji predstavljali prvo italijansko obrambno črto nasproti avstro-ogrskim položajem na koti 77 (Sabliči) in višinam nad jezerom Pietrarossa.

Jarek in Dolina della Selletta – Spominsko območje na koti 85
Območje zaznamuje kamnit utrjen jarek , ojačan z betonskim zidom, ki so ga zgradile italijanske enote  v avgustu 1916 na prvotnih obrambnih položajih avstro-ogrske vojske. Za temi položaji se nahaja Dolina della Selletta (Vrtača/Uvala na sedlu), kjer si je mogoče ogledati ostaline barak moštva in artilerijske položaje majhnih kalibrov. Območje predstavlja povezavo med utrjenimi položaji na koti 121 in koti 85, ki je bilo več kot leto dni nepremostljiva prepreka italijanski vojski, ki je svoje napade skoncentrirala prav na to območje.
Prav v bližini se nahaja spominsko območje kote 85, leta 1932 posvečeno Enricu Totiju, ki poleg Totija spominja tudi na ostale prejemnike vojaških odlikovanj padlih na tem območju v bojih med prvo svetovno vojno.

Dostop:

JV izhodiščna točka: Ko prispemo po glavni cesti iz Trsta v Tržič zavijemo na ulico A. Colombo kjer parkiramo. Peš nadaljujemo po ulici via Romana,  zavijemo desno na ulico Giulia, nato se sprehodimo po ulici Caprin ter zavijem na ulico Carso. Na koncu ulice je podhod pod železniško progo, od koder nas usmerjajo table z napisom Parco tematico della Grande Guerra.
JZ izhodiščna točka: Preko osrednjega trga Piazza della Repubblica dospemo na ulico Corso del Popolo in zavijemo na ulico Salita Mocenigo, nadaljujemo do podhoda pod železniško progo, nato nadaljujemo v smeri tabel z napisom Parco tematico della Grande Guerra.

Ogled je možen vse dni v letu, najprimernejši čas za obisk pa je spomladi, jeseni in pozimi.

Nadmorska višina

Izhodiščna točka: Tržič (Monfalcone) 7 m
Najvišja točka: 121 m
Čas izleta: 2 - 4 ure
GPS: JV dostop 45.804759, 13.554069

www.museomonfalcone.it
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Informacije o vodenih ogledih:
Ufficio IAT di Fogliano di Redipuglia
Via III Armata 54
34070 Fogliano di Redipuglia (GO)
Tel./Fax: +39 0481 489139
Cell. +39 346 176913
www.prolocofoglianoredipuglia.it
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Vodeni ogledi po jami “Vergine” (Deviška jama):
Gruppo Speleologico Monfalconese “Amici del Fante”
Via Valentinis 134
34074 Monfalcone (GO)
Tel. / Fax +39 0481 40014

 
Fundacija Poti miru - Poti miru v Posocju
Multimedija Poti miru v Posocju Informacijski center Aktualno Študijski center